Home » Duurzaam » Warmtepomp

WARMTEPOMP

Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de grond, het grondwater of de lucht. Deze warmte kan worden gebruikt voor verwarming en warm water. De stookkosten kunnen zelfs met 50% worden verlaagd.

Afspraak maken offerte aanvragen
Lucht Water Warmtepompen

LUCHT/WATER WARMTEPOMP

Voor de verwarming van een woning kan een lucht/water warmtepomp worden ingezet. Deze pomp zorgt ervoor dat warmte uit omgevingslucht wordt omgezet voor het verwarmen van een woning. Maar tijdens de zomer kan de warmtepomp het proces omdraaien en warmte uit de woning onttrekken. Daarmee wordt de woning dus gekoeld.

Meer informatie
Water Water Warmtepompen

WATER/WATER WARMTEPOMP

Een water/water warmtepomp haalt zijn duurzame warmte uit de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht. Op deze geothermische wijze wordt jouw woning en tapwater met het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen verwarmt of gekoeld.

Meer informatie

De omgeving zit vol energie

Met een warmtepomp kan een deel van de in de natuur aanwezige energie worden verwerkt en als verwarmingswarmte of als warmte voor het tapwater worden gebruikt. Zelfs bij buitentemperaturen van -20° C is een dergelijke installatie nog economisch verantwoord. Zodra de temperatuur is gedaald naar een ongelooflijke -273° C is elke soort van energie aan zijn omgeving onttrokken. Over een heel jaar gezien kan dit meer dan de helft van de normale stookkosten schelen.

Warmtepomp Illustratie

Werking Warmtepompsystemen

Warmte uit de aarde is in feite gebaseerd op een zeer eenvoudig principe. Water wordt middels een duurzaam systeem uit de aarde gepompt. De temperatuur van dit water heeft dezelfde temperatuur als de omliggende grond. De warmtepompinstallatie onttrekt warmte aan dit water en verspreid dit aan het verwarmingssysteem in het gebouw. Nadat het water is afgekoeld wordt het weer teruggepompt in de aardbodem. Hier neemt het water weer de temperatuur van de bodem aan, waarna het proces weer van voren af aan begint.

Gesloten geothermisch systeem

Een “gesloten systeem” is een geothermisch installatie waarbij water of een antivriesoplossing door een afgesloten pijp circuleert. Bij een open systeem wordt grondwater uit het boorgat oppompt, gebruikt en weer terugleidt. Maar bij een gesloten installatie wordt de vloeistof rondgepompt in een gesloten wisselaarssysteem welke verbonden is met de warmtepomp waaraan de warmte wordt afgedragen.

Installatieservice Kunst informeert je graag over de vele mogelijkheden en beste keuze in uw situatie. Bekijk hiernaast het voorbeeld van een verticale installatie van het gesloten systeem, waarbij het wisselaarssysteem verticaal in de grond wordt geplaatst.

Gesloten geothermisch systeem

Open geothermisch systeem

Een “open systeem” is een geothermisch bronsysteem waarbij water uit een bron wordt gebruikt. Dit water wordt vanuit de bodem opgepompt en naar een platenwisselaar geleid waaraan de warmte wordt afgedragen. Het afgekoelde water wordt vervolgens in de bodem teruggepompt. Voor het gebruik van een open systeem zijn een aantal voorwaarden nodig zoals, voldoende afstand tussen aan- en afvoerbron en de mate van grondwaterstroming. Deze voorwaarden dienen van tevoren te worden onderzocht. Uiteraard is Installatieservice Kunst hierbij graag van dienst. Bekijk hierboven het voorbeeld van een open geothermisch systeem.

Open geothermisch systeem

Voordelig voor portemonnee en milieu

Het gebruik van aardwarmte heeft een rendement van wel 500% en is daardoor een zeer energiezuinige en uiterst goedkope manier van verwarmen; met één deel elektrisch vermogen maken we vijf delen verwarming. Ook na aftrek van de verbruikte elektriciteit voor het gebruik van de pompen, blijft het gebruik van warmte uit de aarde zeer voordelig en duurzaam. Aardwarmte voor de verwarming van huizen wordt al meer dan veertig jaar toegepast in vele landen.

Maar waarom gaat Nederland dan nu pas over op warmte uit de aarde? Nederland heeft gas. Tot voor kort was dit een goedkope manier om te stoken, waardoor er in Nederland geen behoefte bestond aan alternatieve energiebronnen. Nu de prijzen van gas voortdurend oplopen en men steeds duurzamer wil verwarmen, komt aardwarmte nu ook in Nederland volop in beeld.

Wat is er nodig voor een warmtepompinstallatie

Een warmtepomp verwarmingsinstallatie bestaat uit 3 componenten, namelijk:

  • Warmtebron: de aardbodem.
    De bodemtemperatuur in Nederland en België ligt het gehele jaar door vanaf 10 meter diepte vrijwel constant tussen de 10C tot 14C.
  • Warmteopwekker: de warmtepomp.
    De verkregen warmte uit de aarde wordt middels een warmtepompinstallatie afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning. In de zomer draait hetzelfde systeem dit proces om. Door de warmte in huis af te voeren naar de bodem wordt ervoor gezorgd dat het huis gekoeld wordt
  • Warmtedistributie: het wand-/vloerverwarmingssysteem in de woning of het kantoor.

De inhoud van een woning bepaalt de capaciteit van een warmtepompinstallatie. Zo kunnen er bijvoorbeeld drie wisselaars de grond in gaan of vijf. De leidingen kunnen worden opgesplitst in apart regelbare zones. In een boiler naast de pomp wordt het hete water opgeslagen voor het huishouden en douche. Om snelle temperatuurswisselingen op te kunnen vangen, bevat het systeem een buffer. Maak je gebruik van de warmte van aarde voor het verwarmen van je huis, dan ben je het gehele jaar door verzekerd van warm water en een constante, regelbare temperatuur voor de hele woning.

Koelen met de verwarming

De toepassing van aardwarmte is niet alleen duurzaam en voordelig, het biedt tevens voordelen op gebied van comfort. Daar waar het systeem een huis tijdens de winter aangenaam verwarmt, zorgt dezelfde techniek in de zomer voor een prettige verkoeling.

De temperatuur van de bodem is in de zomer lager dan de temperatuur van uw woning. Met het koele water in het verwarmingssysteem wordt de temperatuur in huis verlaagd van bijvoorbeeld 26C naar 23C. Door het water in het verwarmingssysteem rond te pompen en weer terug te voeren naar de bodem, wordt het door de opgewarmde water in de aardbodem weer afgekoeld en begint het proces van voren af aan. De leidingen in het plafond (de vloerverwarmingen van de eerste verdieping) zorgen voor een aangename verkoeling. Koude lucht zakt en daalt neer naar. Al is het buiten hartje zomer, binnen blijft het aangenaam. Een ideale, duurzame en voordelige bijkomstigheid van het warmtepompsysteem!